Recept: Tofíčková na kokosové smetaně s domácím knedlíkem
Chtěli byste vyzkoušet zdravější, ale o nic méně chutnější obdobu klasické svíčkové? Mám pro vás skvělý recept!
Budete potřebovat: Cibuli Trošku oleje Zeleninový bujón Nové koření, bobkový list 2 mrkve, 2 petržele a půl celeru Tofu (druh podle chuti, já měla v ledničce bazalkové) nebo robi Sůl, citronovou šťávu, trošku cukru Kokosovou smetanu z ledničky Polohrubou nebo hrubou mouku (nejlépe celozrnnou) Rostlinné mléko Sójovou omáčku (nejlépe světlou i tmavou) Kečup, hořčici Lahůdkové droždí (koupíte třeba v Tescu v oddělení zdravé výživy) Celozrnný toastový chléb Baby špenát a petrželku podle chuti Drcené ovesné vločky Brusinky ve sklenici nebo sušené Tofíčková: Pokud můžeme, den předem si na kostky nakrájíme tofu a naložíme ho do marinády z trošky oleje, vody, světlé a tmavé sójové omáčky, kečupu, hořčice a lahůdkového droždí. Marinádu děláme poměrně silnou, aby tofu dobře nabralo chuť. Nemějte strach, když bude chutnat trochu přesoleně.
Omáčka: V hrnci si na trošce oleje osmažíme cibulku nakrájenou na drobno, potom přidáme zeleninový bujón, nové koření a bobkový list. Po chvilce ještě nakrájené mrkve, petržele a půlku celeru.
Tofu se marinováním pěkně ochutilo, ale samotná marináda je moc silná, takže ho v cedníku opláchneme vodou nad miskou, aby nebylo příliš slané, a zředěnou marinádu, která nám zůstane v misce můžeme nalít do hrnce, čímž omáčku ještě dochutíme (a neplýtváme, nic nevyhazujeme :) ). Potom už přidáme další čistou vodu podle potřeby, aby zelenina byla ponořená a vývar nebyl příliš slaný (trošičku slanější být v této fázi může, bude se ještě ředit). V případě potřeby ochutíme solí, citronovou šťávou a trochou cukru. (kdo ještě při vaření nemá cit, může dochucovat až hotovou omáčku, aby hned věděl výslednou chuť a mohl se řídit podle ní - a pozor, pokud použijete rostlinné mléko, často už bývá sladké). Až je zelenina uvařená, klasicky jako u svíčkové vyndáme koření, rozmixujeme a přimícháme kokosovou smetanu nebo dietnější mléko (trochu smetany vraťte zpět do ledničky na šlehačku). Nakonec zahustíme trochou mouky rozmíchané v rostlinném mléku (dobré je použít malý shaker kvůli hrudkám), přidáme "umyté" tofu a ještě chvíli dovaříme, aby mouka byla dobře stravitelná. Zahušťovat není potřeba moc, omáčka bude už celkem hustá ze samotné zeleniny. Brusinky a šlehačka: Veškeré mixování doporučuji dělat v nějakém shakeru nebo podobné užší vysoké nádobě, aby se obsah dobře rozmixoval a neprskal ven. Brusinky si můžete připravit sami tak, že sušené namočíte na pár desítek minut v přiměřeném množství vody, a potom je i s vodou rozmixujete tyčovým mixérem, nebo je samozřejmě můžete koupit rovnou ve sklenici.
Šlehačku jednoduše umixujete ze studené kokosové smetany, také tyčovým mixérem. Pokud seženete opravdu kvalitní kokosovou smetanu, takováto šlehačka bude pevnější, než ta klasická :) . Je potřeba ji ale stále držet v chladu. Rychlé knedlíky: Celozrnné toastové chleby nakrájíme na kostky, osolíme a posypeme rozdrceným baby špenátem (pokud ho máte v mrazáku, dá se krásně rozdrtit rukou přes sáček na kousky), přidáme ještě petrželku a taky ovesné vločky, ať je to zdravější a barevnější :) ... zalijeme rostlinným mlékem a necháme 10 minut nasáknout. Pak přidáváme mouku a mícháme, až se vytvoří husté těsto. Dáme si do hrnce vařit 2cm vody, na něj položíme kovový "pařáček" a na ten ještě kuchyňskou utěrku, jinak by se knedlíky přilepovaly. Kdo má parní hrnec, samozřejmě může použít ten. Mokrýma rukama tvarujeme koule, zlehka je na válu obalíme v PH mouce, aby se nelepily na utěrku a položíme je do hrnce, který přiklopíme pokličkou. Vaříme zhruba 15 minut. Dobrou chuť!
Tip: Vždy, když už krájíte zeleninu, doporučuji nakrájet jí víc, přebytek dát do sáčku a schovat do lednice/mrazáku. Budete tak mít vždycky "předchystáno", třeba na polévku, a předejdete tak pokušení uvařit si něco rychlého a méně zdravého jen proto, že se vám nechce zdlouhavě krájet nebo na to nemáte zrovna čas.
Komentáře
Okomentovat