Jak si v domácí pekárně super-jednoduše vyrobit vlastní rostlinný jogurt

Ahoj,
všimla jsem si, že lidi celkem zaujala moje zmínka o tom, že si dělám vlastní jogurt v domácí pekárně, a chtějí vědět, jak na to, takže jsem se rozhodla udělat podrobný návod.















1) Zmerčím prázdnou sklenici a manžela, 
jak si nakládá rodinnou porci jogurtu. 
















2) Začnu ve formě z pekárkny drhnout kovové hřídele
které jsem jako vždy zase neumyla, a snažím se sama sebe uklidnit, že se ty zbytky chleba nestaly pevnou součástí formy, a že se mi je přece jen podaří dostat dolů.
(pozn.: tento krok je ze všech nejnáročnější a zabere vám nejvíce času. Pokud budete chytřejší než já a předejdete mu, příprava jogurtu pro vás bude mnohem snazší.) 










3) Nakydám tam nějaký sójový jogurt.
Kvůli teflonu a jogurtovým kulturám raději použiju plastovou lžičku. Výběr jogurtu záleží na vás, ale dejte ho tam aspoň 100ml. Já se s tím nemažu a dám ho tam půlku, protože by se mi jinak stejně zkazil. Ten můj domácí je totiž lepší, a tenhle "originál" by  nikdo nejedl. 😁













4) Naliju tam celé balení sójového mléka.
Teda nápoje... teďka už se vlastně musí říkat nápoj. Sorry jako. Minule jsem zkoušela vanilkový sójový z DM, dneska zkusím mandlový z LIDLu, chutná mi víc.
(edit. - s mandlovým to nešlo, je to vodové :( tažke pokud nechceme "jogurtový nápoj" budeme se muset spokojit se sójovým)












5) Tou plastovou lžící to promíchám, 
Ať tam nejsou hrudky a tak...

















6) Nastavím program jogurt, 
u mě je to č. 12, a čas nastavím na 12 hodin.
Minule jsem nechala 8 hodin a byl dost řídký.
Takže kdo má rád řídký nebo se nemůže dočkat,
8 hodin stačí.






















7) Přiložím prst na tlačítko
s obrázkem sprostého slova a zatlačím.
Rozsvítí se červená kontrolka. 



















...A pak už nic...
Nechat být, neotvírat.
Ono to tam hřeje, množí se to...
Taky byste nechtěli, aby vám při množení
někdo pouštěl průvan nebo na vás chodil nahlížet.





Hotový jogurt nechte vychladnout, a když vám vznikne "syrovátka", můžete ji odstranit, aby vám jogurt nenaředila. Pokud vám ale nevadí řídší, klidně vše smíchejte.
Doporučuji skladovat ve skleněné nádobě/nádobách, několik dnů vám tak vydrží.
Vychlazený jogurt si dle libosti můžete ochutit marmeládou a přidat třeba ovoce nebo ořechy.

DOBROU CHUŤ!




















Jak jsem už editovala, z mandlového mléka mi vznikl velmi řídký jogurt, takže jsem z něj přidáním vaniklové tresti, cukru a borůvkové marmelády vyrobila jogurtový nápoj.











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je libo veganské šunkofleky?

Domácí dukátové buchtičky s krémem