Je libo veganské šunkofleky?


Šunkofleky asi většina z nás miluje (a nebo nesnáší 😁) z dob školní jídelny a taky od babiček.

Musím přiznat, že já si toto jídlo poměrně hodně oblíbila, především s horou zavařené řepy a okurek.

Nicméně ve chvíli, kdy jsem se rozhodla pro rostlinné stravování, jsem se tak nějak smířila s tím, že není šance, jak šunkofleky udělat ve verzi bez masa, mléka i vajec.
Dobře...bez masa a mléka by to ještě šlo, ale jak nahradit ta vajíčka, co to drží pohromadě?

Dnes jsem si na šunkofleky nějak vzpomněla, když jsem přemýšlela, co uvařím k obědu, a rozhodla jsem se, že se nevzdám a nějak to vymyslím. K mému překvapení byl výsledek lepší, než jsem čekala, a domnívám se, že kdybych někoho přizvala k jídlu, dost možná by netušil, že jí veganskou verzi.
Protože jsem z výsledku tolik nadšená, řekla jsem si, že se s vámi musím podělit o recept 😊.


Na základ (cca 5-6 porcí) budeme potřebovat: 
- Rostlinné párky 2-4ks nebo salám (nejlepší poměr cena/kvalita u párků je podle mě v tescu) 
- 2 cibule - 500g pytlík těstovin - Zeleninu (podle chuti; jako dobrý nápad se mi jeví na kousky nakrájená mrkev nebo hrášek)
- Budeme potřebovat také trošku strouhanky a oleje na vymazání a vysypání pekáčku


"Vajíčková" směs: - Škrob (Solamyl, kukuřičný, bramborový nebo směs)
- Bílé tofu 
- Lahůdkové droždí (při troše hledání dnes seženete i v tescu, jinak ve zd. výživě)
- Rostlinná smetana (už seženete kdekoli, cenově nejlepší je asi v DMku) - nebo dietnější rostl. mléko
- Vegeta
- Černá sůl
(seženete ve zd. výživě, vydrží vám strašně dlouho)


K hotovému jídlu přidáme podle chuti zavařenou řepu a/nebo nakládané okurky





Postup
už asi tušíte...
Těstoviny si uvaříme v osolené vodě (já jsem je rovnou uvařila i s mrkví nakrájenou na kousky).
Na pánvi nebo v kastrůlku si opečeme na drobno nakrájenou cibuli a po chvilce přidáme opéct i nakrájené párky/salám. Čím méně oleje, tím lépe pro vaše zdraví a linii.
Po uvaření a slití těstovin vše smícháme, přikryjeme pokličkou a nachystáme si "vajíčko".

Do mixéru (teoreticky můžete použít i vysokou nádobu a tyčový mixér) nalijte smetanu (mléko) s rozkvedlanými dvěma lžícemi škrobu (já používám malý shaker, nemám pak hrudky). Krabičku od smetany a shaker jsem ještě "prošplouchla" vodou a také přilila do mixéru. Dále tam přisypte pěknou dávku lahůdkového droždí (odhaduji, že jsem použila asi tak 3 lžíce), trošku černé soli pro vajíčkové aroma a podle chuti podravku. Nakonec postupně přidávejte části tofu a rozmixujte do hladka.

Směs smíchejte se základem, přendejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, a pečte na cca 180-200 stupňů, do zezlátnutí horní vrstvy.




Užijte si autentické vzpomínky na dětství v rostlinné verzi! 






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si v domácí pekárně super-jednoduše vyrobit vlastní rostlinný jogurt

Domácí dukátové buchtičky s krémem