Zákusek bez pečení - rostlinná střecha





Manžel teď slavil narozeniny, tak jsem si říkala, že bych ho mohla potěšit nějakým dortem či zákuskem.
Vzpomněla jsem si, jak si jeden jeho kolega z minulé práce vychvaloval, jak miluje "stříšku" a napadlo mě, že bych mohla vyrobit její rostlinnou verzi.
Je to jednoduché, rychlé, a stačí vám k tomu jen mixér a lednice.







Budeme potřebovat:
2x bílé tofu (nejlepší je podle mě z Alberta, Lidlu nebo Tesca)
8 velkých lžic kokosového oleje 
7 velkých lžic moučkového cukru
2 balení sušenek Albert Basic Tea Biscuits
2-3 banány

Čokoládu na vaření 




Postup: (pokud neznáte, pozorně si jej pročtěte, bude třeba se potom moc nezdržovat)
Do mixéru vložíme kokosový tuk a cukr, mixujeme a přidáváme nadrobené tofu. Rozmixujeme úplně do hladka. Směs zatím schovejte do lednice, ať se vám s ní dobře pracuje.
Na větší tác nebo prkýnko si vyložíme dostatečně široký pás alobalu (pro delší střechu si překryjte dva alobaly vedle sebe) a na něj vyskládáme 3 sušenky nad sebou v 5-7 řadách podle požadované délky střechy. Sušenky dávejte na výšku, jako byste vedle sebe skládali karty. Alobal je musí ze všech stran přesahovat. Sušenkový základ opatrně stěrkou pomažeme necelou polovinou krému - pohlídejte si správnou hustotu, aby se s ním dalo pracovat, ale aby vám netekl.
V tuto chvíli je třeba se kvůli konzistenci krému příliš nezdržovat.
Na vrstvu krému naskládáme stejným způsobem další patro sušenek, které potřeme zbylým krémem. doprostřed vyskládáme banány (banánům poodkrajujte rožky a můžete si je rozdělit na 2-3 části a různě poobracet, aby řada banánů byla alespoň trochu rovná).
A teď přichází ten průšvih 😃- musíte si rukama chytit alobal a horní i spodní řadu sušenek naklopit přes banán do tvaru střechy. Pokud se vám krém už mezitím začne trochu roztékat jako mě, budete asi jako já hodně nadávat 😂. Ale nezoufejte - i kdyby to nebylo úplně dokonalé, nakrájené to pak naštěstí vypadá dobře. Je třeba jen spojit alobal nahoře, střechu pěkně "utáhnout" a ujistit se, že se vám nerozjíždí, sušenky se o sebe pěkně opírají, a z boků vám nevylézají banány. A pak šup rychle do lednice nebo klidně do mrazáku.
Když se vám střecha chladí a tuhne, rozpusťte si čokoládu, alobal na zatuhnuté střeše rozevřete, a  potřete ji mašlovačkou.Vraťte otevřené na chvíli do lednice, a až ztuhne čokoláda, znovu zabalte a nechte odpočinout.

S takovou dobrotou rozhodně oslníte na každé oslavě! 😉


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak si v domácí pekárně super-jednoduše vyrobit vlastní rostlinný jogurt

Je libo veganské šunkofleky?

Domácí dukátové buchtičky s krémem